Vasikan vieroittaminen ja tartuntasuoja

Vasikan vieroittaminen ja tartuntasuoja

Kalveboks

Vasikkakarsinoiden ja -boksien valmistelu on ratkaisevan tärkeää uusien eläinten kasvun ja terveyden
kannalta.

Vasikkakarsinat ja tilat vaihtelevat suuresti eri maatilojen välillä. Luettelo viruksista, bakteereista ja alkueläimistä tulisi arvioida ottaen huomioon tilan pintamateriaalit, ruokinta- ja lypsyjärjestelmät, kuivikkeet, lääkintälaatikot, karanteenitilat, tautihistoria ja eläinten liikkuvuus tiloissa.

Tässä oppaassa kuvattuja taudintorjunnan periaatteita voidaan helposti soveltaa tilan edellytyksiin.

Tee luettelo tilan aikaisemmista bakteereista ja viruksista. Alla on esimerkki vasikkaripulin kirjauksista Uudesta-Seelannissa kahden vuoden ajalta. (Käytä aina vähintään kahta eri viitettä tiedon tulkitsemiseen, esim. vertaamalla kahden vuoden tietoja keskenään)

Desinfektion hos kalve

Vasikoiden sairauksien ja ripulin syitä

Cryptosporidier:

Alkueläin (ei virus, bakteeri eikä sieni). Kryptosporidit ovat zoonoosia – ja ne säilyvät elossa useita viikkoja ja jopa kuukausia alhaisissa lämpötiloisssa ja maaperässä yli vuoden. Ne ovat herkkiä yli 60 asteen C lämpötiloille, korkeille pH-arvoille sekä ammoniakille.

Alkueläimet ovat haasteellisia desinfioinnin kannalta. Resistenssi m.m. kloorille on kehittymässä. Fenolia sisältävät desinfiointiaineet on antanut parhaat tulokset, mutta toistaiseksi mikään desinfiointiaine ei ole ollut todella tehokas.

Lämpökäsittely polttimella tai höyryllä on suositeltavaa.

Smittebeskyttelse kalv

Kokkidioosi:

Alkueläin (ei virus, bakteeri eikä sieni). Ei zoonosi. Muuten samat ohjeet kuin kryptosporideihin.

Naudan rotavirus:

Kestävä ja pieni, vaipaton virus – sitä esiintyy 90% karjasta (ref’ Intervet). Virus on kestävä ja tartuntakykyinen PH-arvon ollessa 3-9. Se selviytyy isäntäsolun ulkopuolella, kun pH-arvo on pysyy näissä rajoissa. Ilmateitse leviävä virus selviytyy pisimpään ympäristössä, jonka kosteuspitoisuus on suhteellinen. Virus säilyy 4 tuntia ihmisen iholla ja käsissä, ja se on vastustuskykyinen pH-neutraalille saippualle ja käsienpesuaineelle.

Virkon™S, pH-arvo 2,4 – 2,6, on osoittautunut tehokkaaksi rotavirusta vastaan. 1% liuos (1: 100) ja 10 minuutin kosketusaika 5 °C asteessa.

Naudan koronavirus:

(ns. talviripuli) Vaipallinen virus, kestävä ja leviää ilmatartunnan välityksellä, mikä aiheuttaa suuren ristitartuntariskin eläinten välillä. Virus on vakaa neutraalissa pHympäristössä.

Virkon™S inaktivoi koronaviruksen pintadesinfioinnissa 1% laimennuksella (1: 100), ja 0,5% laimennuksella (1:200) sumutuksessa. Virus kuolee minuutissa. Sumutus vähentää tartuntariskiä ja ristitartuntaa eläinten välillä

E.Coli:

Gram-negatiivinen bakteeri. E.Coli-bakteerista on olemassa monia kantoja mukaan lukien ne, joilla on kehittynyt vastustuskyky kvaternaarisille ammoniumyhdisteille, ESBl-bakteerit.

Salmonella:

Gram-negatiivinen bakteeri. Myös salmonellasta on olemassa monia kantoja m.m. moniresistentit lajit.

Virkon™S inaktivoi E. Colin ja salmonellan eri pitoisuuksina. Yleinen suositus, joka kattaa kaikki kannat, on 1 % (1:100). Kemiallinen vaikutusmekanismi perustuu sen kykyyn on tunkeutua bakteeriin ja tuhoaa sen solukalvot sisältäpäin. Bakteeri ei saa mitään mahdollisuutta selviytyä tai kehittää vastustuskykyä.

Oikean desinfiointiaineen valinta on taidetta.

 

Valg af desinfektionsmiddel

Vuodenaika vaikuttaa desinfiointiaineen valintaan.

Glutaraldehydi/kvaternaariset ammoniumyhdisteet eivät ole tehokkaita alhaisissa lämpötiloissa, ja ne pitää laimentaa eri tavoin, usein kaksinkertaisena pitoisuutena verrattuna siihen mitä kesällä.

Rotavirus ja muut vaipattomat virukset on haastellisia glutaraldehydi/kvaternaarisille ammoniumyhdisteille, koska kosketusaika on 30-60 minuuttia. Käytännössä on vaikea pitää pinta kosteana niin kauan.

Pinta vaikuttaa desinfiointiaineen valintaan.

Muovi, teräs, pystypinnat, lattiat, betoni. Monet näistä pinnoista kuivuvat nopeasti. Virkon™ S:n kosketusaika on 1-10 minuuttia kaikkille edellä mainittuille sairauksia aiheuttaville mikro-organismeille, eikä se jätä jäämiä.

Ihmisten ja vasikoiden turvallisuus vaikuttaa desinfiointiaineiden valintaan.

Glutaraldehydi ja kvaternaariset ammoniumyhdisteet voivat kehittää resistenssin. Glutarladehydiä käytettäessä on se vaara, että lattiasta ja seinistä haihtuu jäännöksiä, jotka vahingoittavat hengitysteitä. Naudan koronavirus voi pahentua ja levitä nopeammin, koska glutaralderhydi-höyryt vahingoittavat ylähengitysteiden soluja ja heikentävät eläimen vastustuskykyä.

Mikro-organismien pH-herkkyyden vaikutus desinfiointiaineen valintaan.

Kemikaalit, joiden pH on neutraali 6,5–7,5, vaativat vahvemman pitoisuuden ja pidemmän kosketusajan kuin ne, joiden pH on alhaisempi tai korkeampi.
Esimerkiksi glutaraldehydi/kvaternaariset ammoniumyhdisteet ovat pH-neutraaleja.

Fenolit vaihtelevat alhaisesta korkeaan, pH-pitoisuudesta riippuen. Virkon ™S: n pH on
2,4–2,6 1 %:lla liuoksella (1:100) . Rotavirus ja koronavirus ei siedä alhaista pH:ta.

Vasikkakarsinoihin vieroittamisen hygienia.

 • Poista laitteet ja roskat.
 • Liota pintoja vedellä – Työaika ja vedenkulutus vähenevät huomattavasti liottaessa.
 • Käytä emäksistä pesuainetta, joka sisältää kaustista soodaa (tämä alkueläinten ja cryptosporidian tuhoamisen aloittamiseksi). Anna sen vaikuttaa 20 minuuttia.
 • Huuhtele puhtaaksi. Huolehdi siitä, ettet siirrä likaa korkeapaineruiskulla puhtaille alueille.
 • Anna pintojen kuivua.
 • Viruksia, bakteereja ja sieniä desinfioidaan Virkon™S:llä 1% pitoisuudella (1:100) kaikki pinnat ja laitteet. Käytä korkeapainepesuria ja varmista, että kaikki pinnat peitettyvät.
 • Anna pintojen kuivua.
 • Alkueläimiä, – Cryptosporidie og Coccidiose, vastaan käytetään lämpökäsittelyä, polttamista tai höyryä tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää fenoleja. Fenolit eivät ole optimaalisia, mutta sopivampia kuin glutarladehydi/kvaternaarinen ammoniumyhdisteet, jotka ovat pH-neutraaleja ja tehovat siksi huonosti alkueläimiin. Erittäin voimakkaita glutaraldehydi- ja kvaternaarisia ammoniumyhdisteitä voidaan käyttää, mutta on olemassa suuri riski, että vasikat kärsivät hengitysteiden vaurioitumisesta, kun jäännökset haihtuvat lattioista ja seinistä.
 • Aseta irtokalusteet ja pahnat takaisin.
 • Suorita toinen desinfiointi sumuttamalla. Käytä 1-prosenttista Virkon S -liuosta estääksesi infektion pääsyn talliin ihmisten tai pahnojen mukana. Pahnat voivat olla rottien, luonnonvaraisien lintujen ja kosteuden saastuttamia. Katso sivuillamme, miten desinfiointi helpoimmin tapahtuu: https://virkons.dk/anvendelsesomraader/kvaeg/

Vasikoiden ympäristön hygienian parantamiseksi voidaan tehdä paljon. Infektioiden määrä kasvaa, kun eri-ikäisiä vasikoita siirretään karsinaan ja sieltä pois. Ihmiset ja
kalusteet (ruokintalaitteet, juottokaukalot, maitokärryt jne.) voivat aiheuttaa tartunnan leviämisen.

Jatkuva taudintorjunta:

 • Luo tautisulku ajoneuvoille, ihmisille ja kalusteille.
 • Luo tautisulku ja karanteenialue uusille vasikoille, jotka ovat stressaantuneita vasikkatalleihin siirrosta.
 • Tee torjuntaohjelma jyrsijöitä ja hyönteisiä vastaan.
 • Sumuta ilma, siinä olevien virusten, kuten korona- ja rotaviruksen, aiheuttaman ristitartunnan välttämiseksi.
 • Poista saastuneet pahnat ja vaihda tilalle puhtaat.
 • Nestemäinen ravinto ja vesi – juottokaukalot, ruokintalaitteet ja automaattiset järjestelmät ovat riskialueita tartuntavaaran kannalta.

Good to do- and know!

Kävijöiden tulee desinfioida kengät ja saappaat siirtyessään osastolta toiselle, pestä kädet ja miellellään myös vaihtaa vaatteet. Virukset säilyy hengissä 4 päivää iholla ja vaatteissa. Vierailijoilla, esim. eläinlääkäreillä, olisi oltava mahdollisuus puhtaisiin vaihtovaatteisiin ja saappaisiin. Pese vaatteet vähintään 60°C: ssa. Cryptosporidit tulee tehottomaksi yli 60°C:ssa.

Eristä sairaat vasikat.

Jyrsijät ja kärpäset ovat bakteerien ja virusten kantajia – torjuntaohjelma on siksi tärkeä.

Juottokaukalot, ruokintapöydät ja maitokärryt ovat tavallisia tartunnan lähteitä, ja ne on siksi desinfioitava vasikoiden välillä.

Tartunnansuojatyö on jatkuva prosessi. Kaikki toimenpiteet, jotka vähentävät vasikoiden stressiä ovat investointi tuottavuuteen ja antibioottien käytön vähentämiseen. Sen avulla vasikat pysyvät terveempinä ja saavat hyvän alun elämään.

Virkon™S, jolla on hyvä turvallisuusprofiili ihmisille, eläimille ja ympäristölle, sen laaja käyttöalue sekä laajalti dokumentoitu vaikutus, on jyvä valinta monille karjasuojan desinfiointialueille.

Susanne Nordby
Business Director Pharmaxim
Juli 2020

Kildehenvisning: NZ Vet 2015 Maj,63(3):147-52 doi: 10,10800/00480169,2014,966168, Epub 2015 Mar 17. Prevalnce of endemic enteropathogens of calves in New Zealand.
AJ. Mawly J, Grinberg A, Prattley D, Moffat J, French N

 


32423