Yleiset hygieniaohjeet

Yleiset hygieniaohjeet

Tilojen puhdistus ja desinfiointi erien välillä

 • Poista laitteet ja roskat
 • Liota pintoja vedellä – Työaika ja vedenkulutus vähenevät huomattavasti liottaessa.
 • Käytä emäksistä pesuainetta. Anna sen vaikuttaa 20 minuuttia.
 • Huuhtele puhtaaksi. Huolehdi siitä, ettet siirrä likaa korkeapaineruiskulla puhtaille alueille.
 • Anna pintojen kuivua
 • Kaikki pinnat desinfioidaan 1 % Virkon S -liuoksella. Levitä painepesurilla (35bar) tai selkäsuihkeella. 10 litraa 1% (1:100) Virkon S -liuos 50-100 m2: ta kohti, pinnan rakenteesta riippuen. Irtonaiset kalusteet desinfioidaan ja sijoitetaan niin, ettei ne saastu uudelleen. Herkät pinnat, kuten pehmeät metallit, galvanoitu rauta (kulunut) sekä muovi- ja kumimatot, on huuhdeltava vedellä 30 minuutin kuluttua.
 • Mitä Virkon S -pitoisuutta käytetään riippuu siitä, mitä taudinaiheuttajia haluat desinfioida. Suositukset eri taudinaiheuttajien pitoisuuksista löytyy verkkosivuiltamme dokumentointi kohdasta, https://virkons.fi/
 • Anna pintojen kuivua
 • Aseta irtokalusteet ja kuivikkeet takaisin.
 • Puhdista ja desinfioi juomavesijärjestelmä Virkon™S liuoksella.
 •  Suorita toinen desinfiointi sumuttamalla. Käytä 1-prosenttista Virkon S liuosta estääksesi infektion pääsyn talliin ihmisten tai kuivikkeiden mukana. Kuivikkeet voivat olla rottien, luonnonvaraisien lintujen ja kosteuden saastuttamia. Lue lisää, miten desinfiointi Virkon™S:llä helpoimmin tapahtuu: https://virkons.fi/hakemus/siipikarja/

Katso luettelo PDF-muodossa – napsauta tätä.

Jatkuva tartuntasuojaus

Tuotantohygienian parantamiseksi voidaan tehdä paljon. Vaatteet ja jalkineet levittävät helposti  kampylobakteereita  ja jokainen kanalassa käynti on tartuntariski. Hyvillä torjuntatavoilla on suuri merkitys.

 • Luo tautisulku ajoneuvoille, ihmisille ja kalusteille
 • Desinfioi ajoneuvot, renkaat ja kalusteet virkon™S:llä ennen tilalle saapumista.
 • Jokaiselle osastolle tulee olla omat saappaat ja ne tulee vaihtaa siirtyessä osastolta toiselle. Suosittelemme saappaskylpy Virkon S 1% liuoksella.
 • Pese vaatteet 60° C: ssa (huomio, että lämpötila voi vaihdella eri taudinaiheuttajien välillä – taudinpurkauksen yhteydessä on suositeltavaa tarkistaa tietylle patogeenille vaadittava lämpötila).
 • Tee torjuntaohjelma jyrsijöitä ja hyönteisiä vastaan.
 • Tee tarvittavat toimenpiteet, joilla estetään kosketus luonnonvaraisten eläinten kanssa, esim. ilmastointikanavan verkko.
 • Hyvin hoidetut rakennukset, betoni- ja asfalttipinnat vähentävät infektioiden riskiä.
 • Huolehdi hyvästä salaojituksesta, ettei vesi keräänny lammikoiksi.
 • Desinfioi kanalan ilmatila Virkon S ‑sumutuksella tartuntapaineen vähentämisiksi.
 • Desinfioi eläinten juomavesi lisääntyneen stressin aikana. Käytä Virkon™S/Virkon™H2O:ta juomavedessä ensimmäisen viikon ajan uusien eläinten tuomisen jälkeen ja uudelleen muiden muutosten, kuten esim. rehunvaihdon yhteydessä.

Saappaat tulee desinfioida osastolta toiselle siirrytteäessä, kädet pestä ja miellellään myös vaihtaa vaatteet. Vierailijoilla, esim. eläinlääkäreillä, olisi oltava mahdollisuus puhtaisiin vaihtovaatteisiin ja saappaisiin. Pese vaatteet vähintään 60° C: ssa.

Tartunnansuojatyö on jatkuva prosessi. Kaikki toimenpiteet, jotka vähentävät broilerien stressiä ovat investointi tuottavuuteen ja antibioottien käytön vähentämiseen. Sen avulla broilerit pysyvät terveempinä ja saavat hyvän alun elämään.

Virkon™S, jolla on hyvä turvallisuusprofiili ihmisille, eläimille ja ympäristölle, sen laaja käyttöalue sekä laajalti dokumentoitu vaikutus, on hyvä valinta eläinsuojan ja sen ulkopuolen desinfiointialueille.

Lue lisää desinfiointioppaastamme, jonka löydät verkkosivuiltamme: https://virkons.se/om-virkon-s/desinfektionshandbok/

Huomioitavaa desinfiointiainetta valittaessa

Vuodenaika vaikuttaa desinfiointiaineen valintaan
Glutaraldehydi/kvaternaariset ammoniumyhdisteet eivät ole tehokkaita alhaisissa lämpötiloissa. Virkon™S dokumentoitu vaikutus 0 asteessa C. Katso testituloksia kohdasta Dokumentointi: https://virkons.fi/

Pinta vaikuttaa desinfiointiaineen valintaan
Muovi, teräs, pystypinnat, lattiat, betoni. Monet näistä pinnoista kuivuvat nopeasti. Virkon™ S:n kosketusaika on 1-10 minuuttia kaikkille edellä mainittuille sairauksia aiheuttaville mikro-organismeille, eikä se jätä jäämiä. Katso uudet päivitetyt raportit kohdasta Dokumentointi: https://virkons.fi/

Ihmisten ja eläinten turvallisuus vaikuttaa desinfiointiaineiden valintaan
Glutaraldehydi ja kvaternaariset ammoniumyhdisteet voivat kehittää resistenssin. Glutarladehydiä käytettäessä on se vaara, että lattiasta ja seinistä haihtuu jäännöksiä, jotka vahingoittavat sekä ihmisten että eläinten hengitysteitä. Glutaralderhydi-höyryt vahingoittavat ylähengitysteiden soluja ja heikentävät vastustuskykyä.

Mikro-organismien pH-herkkyyden vaikutus desinfiointiaineen valintaan
Kemikaalit, joiden pH on neutraali 6,5–7,5, vaativat vahvemman pitoisuuden ja pidemmän kosketusajan kuin ne, joiden pH on alhaisempi tai korkeampi. Esimerkiksi glutaraldehydi/kvaternaariset ammoniumyhdisteet ovat pH-neutraaleja. Fenolit vaihtelevat alhaisesta korkeaan, pH-pitoisuudesta riippuen. Virkon ™S: n pH on 2,4–2,6 1 %:lla liuoksella (1:100).


32423