Kampylobakteerin

Kampylobakteerin

Kampylobakteerin torjunta broilerituotantossa

Siipikarjan kampylobakteeri on SSI:n mukaan suolistotulehduksen yleisin taudinaiheuttajia.
Lähde 1: https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/c/campylobacter-infektion

Kasvattamoon saapuessaan poikasissa ei yleensä ole kampylobakteeria. Infektio kehittyy 3-4 viikon iässä ja se voi tartuttaa kaikki eläimet muutamassa päivässä. Siksi kampylobakteerin ennaltaehkäisy on avain infektion hallintaan. Tässä onnistumiseen on tärkeää tunnistaa tartunnan lähde.

Ympäristö on kampylobakteerin pääasiallinen tartuntalähde. Ympäristössä olevat luonnonvaraiset linnut, rotat ja hiiret, hyönteiset ja ihmiset voivat tuoda kampylobakteerin parveen.

Tartuntaa voi olla vaikeampi valvoa kesäkuukausina, koska silloin on enemmän hyönteisiä, mutta hyönteisverkko voi vähentää kärpästen määrää 94 % ja vähentää kampylobakteeri-infektioita kesäkuukausina 50 %:sta 15 %:iin.
Lähde 2: Use of Fly Screens to Reduce Campylobacter spp. Introduction in Broiler Houses Birthe Hald, Helle M. Sommer,and Henrik Skovgård

Kampylobakteeri voi säilyä veden biokalvossa jopa 4 päivää, sekä kylmässä (+4 ° C) että haaleassa vedessä (+30 ° C).
Lähde 3: American Society for Microbiology. Extended Survival and persistence of Campylobacter spp. in Watrer and Aquatic Biofilms and Their Detection by Immunofluorescent-Antibody and -rRNA Staining. Clive M. Buswell, Yvonne M. Herlihy, Lorna M. Lawrence, James T. M. McGuiggan, Philip D. Marsh, C. William Keevil And Steve A. Leach.

Eläinten lähiympäristössä oleva vesi voi edistää kampylobakteerin leviämistä. Tartunta voi levitä lätäköiden läpi kulkevien ajoneuvon pyörien ja kumisaappaiden välityksellä. Hyvä salaojitus on siksi tärkeää.

Juomavesi saattaa olla kampylobakteerin saastuttamaa ja siten tartuttaa eläimiä. Juomaveden desinfiointi on siksi tärkeää.

Kampylobakteerit on mahdollista estää siipikarjassa määrätietoisilla toimenpiteillä. Eläinten hyvinvointiin sijoittaminen on hyvä investointi tuoton lisäämiseksi.

Tärkeintä kampylobakteerin talliin pääsyn estämisessä on hyvä tartuntasuoja ja korkea hygieniataso. Yleiset hygieniaohjeet sisältävät parhaan puhdistus- ja desinfiointimenetelmän, mitä voidaan soveltaa, kun tallit ovat tyhjillään eläinten siirron yhteydessä.

Kampylobakteerit tulevat useimmiten talliin alueen ulkopuolelta. On siksi erittäin tärkeää kiinnittää huomiota päivittäiseen hygieniaan, jota kutsutaan myös jatkuvaksi infektiosuojaukseksi.

Estä tartunnan pääsy tilalle ihmisten välityksellä, kuten tilan työtekijät, eläinlääkärit, korjaus- ja huoltohenkilöt ja muut vierailijat. Kiinnitä myös erityistä huomiota tilalle saapuviin ajoneuvoihin.

Päivittäinen hygienia ja jatkuva infektiosuojaus on kuvailtu kohdassa Yleiset hygieniaohjeet.


32423