Ennen desinfiointia on aina tehtävä perusteellinen puhdistus!
A. Puhdista – on erittäin tärkeää poistaa esim. rasva. Käytä tehokkaasti rasvaa poistavaa eläinsuojan pesuainetta. Rasva huonontaa Virkon S:n tehoa. B. Tuuleta/kuivaa. C. Desinfioi. D. Huuhdo herkät materiaalit, kuten kumi, muovi ja galvanoidusta materiaalista tehdyt kalusteet.
Alla olevassa taulukossa luetellaan kalanviljelylaitosten tavallisimmat tartunnanaiheuttajat ja minkä vahvuinen Virkon S ‑liuos tehoaa mihinkin niistä. Ennen desinfiointia tyhjät altaat ja tankit sekä kaikenlaiset välineet, kalanperkaamot, ponttonit ja meressä tai järvessä sijaitseville kalanviljelylaitoksille vievät kävelysillat ym. puhdistetaan perusteellisesti pinttyneestä liasta. Yleisdesinfiointiin käytetään 1-prosenttista Virkon S ‑liuosta.
Huom.! Virkon S ei sovi sellaisten altaiden desinfiointiin, joissa on kaloja.
Bakterier |
Sjukdom |
Virkon S-lösningens koncentration |
Aeromonas salmonicida sub. spp. |
Furunkulos |
2 % |
Vibrio anguillarum |
Klassisk vibrios |
2 % |
Vibrio salmonicida |
Kallvattensvibrios |
2 % |
Renibacterium salmonarum |
Bakteriell njursjuka |
1 % |
Streptococcus spp. |
Streptokockinfektioner |
1 % |
Yersinia ruckeri |
Rödmunssjuka |
2 % |
Mycobacterium spp. |
Fisktuberkulos |
3 % |
Virus |
|
|
IPN-virus |
Nekrotiserande pankreatit |
1 % |
VHS-virus |
Egtvedsjuka |
1 % |
ILA-virus |
Smittsam laxanemi |
1 % |